zoekenmailfb
Beelden 2 15 1

Deze zomer zijn er weer veel interessante (buiten)tentoonstellingen te zien. In Beelden 2#2015 staan er al een aantal beschreven. Het, zeker voor de randstedeling vrij onbekende Odapark in Venray is zeer de moeite waard om naar toe te gaan. Daarnaast zijn Vormidable in Den Haag, Gimme Shelter in drie (kunst)forten in het land en ArtZuid 2015 in Amsterdam zeker aanraders om te bezoeken.

Echter er zijn er deze zomer veel meer interessante tentoonstellingen die helaas onze kolommen niet halen vanwege de beperkte ruimte die wij hebben. Zie hiervoor onze rubriek Tips op onze website.

Odapark

Het Odapark met haar paviljoen, het bezoekerscentrum met binnenruimtes voor projecten, en beeldenbos is gratis toegankelijk voor iedereen. Dat is een groot goed. De groene omgeving, met haar kronkelpaadjes, lanen en zandverstuivingen is een mooie plek om te wandelen en beeldende kunst te kijken.

Vormidable

Onze Belgische recensent Hilde Van Canneyt beschrijft de tentoonstelling Vormidable op het Lange Voorhout en Museum Beelden aan Zee in Den Haag. Een tentoonstelling met 35 hedendaagse Belgische beeldhouwers?

De Belgische gastcurator Stef Van Bellingen vertelt dat hij de titel ontleende aan de hit Formidable van de Belgische trots Stromae. De bijbehorende catalogus geeft een degelijke uitleg over de tentoongestelde werken.

Gimme Shelter

Militaire fictie heeft veel meer met kunst te maken dan je in eerste instantie zou verwachten. Dat is deze zomer het onderliggend fenomeen in drie forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Die figureren afwisselend als toneel van de kracht én van de idioterie van verbeelding. De strijd speelt zich af in, op en rond de forten Vijfhuizen, Asperen en Nieuwersluis.

ArtZuid 2015

Henk van Os wilde in de vorige editie van ArtZuid reuring brengen in Amsterdam Zuid, Rudi Fuchs heeft gekozen voor respect, niet alleen voor de omgeving, maar ook voor de bewoners en passanten. Ik vind de openbare ruimte, van oudsher het domein van de sculptuur, de plek bij uitstek voor sculptuur, omdat ik die in staat acht het publiek dat is afgehaakt omdat ze de ontwikkelingen binnen de sculptuur niet hebben kunnen bijhouden, weer bij de (beeldhouw-)kunst te betrekken. Fuchs’ processie van beelden is voor die bezoekers een feest.

> Meer info: www.beeldenmagazine.nl