zoekenmailfb
OV 01 16 1
Nieuw leven in Venloos Museumkwartier

Een paar jaar geleden waren er volop plannen voor een Museumkwartier in Venlo. Met het Limburgs Museum, Museum van Bommel van Dam én een Tajiri-Museum. Met het spaak lopen van de onderhandelingen met de familie Tajiri, kwam er ook een eind te komen aan het initiatief rondom dat Museumkwartier. Daardoor kwam Museum van Bommel van Dam, mede door bezuinigingsmaatregelen, in een neerwaartse spiraal terecht. Waar de politiek het liet afweten wil nu een groep betrokkenen het initiatief nieuw leven inblazen. Want, zo vinden Ondernemend Venlo-voorzitter Peter Thissen, Jeroen Sanders (voorzitter van de Stichting van Bommel van Dam) en zoon Sebastiaan Sanders (directeur Leolux) en Willebrord de Winter, kunstenaar en voormalig directeur van de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam, Museum van Bommel van Dam heeft de stad heel veel te bieden; het zou een culturele trekker moeten zijn. Dus pleiten ze voor een verplaatsing van het museum. En zien ze ook nog kansen voor de Tajiri-collectie.

Tjebbe Smit nieuw gezicht in Raad van Advies Ondernemend Venlo

Hij werkt al twintig jaar bij Océ, heeft daar diverse functies gehad en is inmiddels senior vice president. Sinds kort maakt Tjebbe Smit deel uit van de Raad van Advies van Ondernemend Venlo, als opvolger van Jan Verschaeren. “Over vijf jaar moet deze regio een duidelijk gezicht hebben”, vindt hij. De komende tijd gaat Smit zich in allerlei zaken verdiepen en zijn eigen rol binnen de Raad van Advies zoeken. Daar maakt onder andere het versterken van zijn netwerk deel van uit. “Ik ga me wat vaker laten zien. Zit ook vol energie om mijn taak goed uit te voeren.”

Actiegroep maakt werken en ondernemen over de grens gemakkelijker

Werken en ondernemen over de grens moet eenvoudiger. Zie hier de taak van het Actieteam grensoverschrijdende economie en arbeid. Gedeputeerde Twan Beurskens maakt deel uit van het team. Wethouder Stephan Satijn van Venlo en de Duitse politicus en Euregiokenner Marcus Optendrenk juichen het initiatief toe. Beurskens maakt met één voorbeeld duidelijk wat de Actiegroep grensoverschrijdende economie en arbeid voor ogen staat en wijst op een mooie pilot in de Euregio. Het UWV in Venlo en het arbeidsbureau in Krefeld gaan het aanbod vacatures en werkzoekenden uitwisselen. Vindt een werkgever in Krefeld in eigen regio geen lasser, dan wellicht wel in Venlo. En vice versa. Het blijft overigens niet bij het uitwisselen van vacatures. Het is ook belangrijk dat diploma’s erkend worden. Wetten en oude afspraken staan nu een soepele samenwerking nog in de weg. Het actieteam, onder leiding van voormalig Tweede Kamerlid Matthijs Huizing, moet ervoor gaan zorgen dat de economie en de arbeidsmarkt aan weerszijden van de grens beter op elkaar aansluiten.
> Meer info: www.ondernemendvenlo.nl