zoekenmailfb
voorpagina OV 4 2016


Wakend oog voor bedrijventerreinen

Het camerabewakingsproject is van start gegaan. Op vrijdag 16 september ging de (voorlopig) laatste paal – nummer 124 - de grond in. De voorbereiding vergde veel tijd en energie, maar daarna ging het snel. In mum van tijd stonden de 124 palen overeind. En daar komen er in de toekomst hopelijk nog veel bij, aldus directeur Ruud van Heugten van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. De palen worden, net als in het deelproject in Venray, voorzien van slimme camera’s om potentiële inbrekers te registeren. Zo gaat de alarmbel rinkelen wanneer een gestolen auto in beeld komt. Doel is om het aantal inbraken terug te dringen. Zo’n 450 bedrijven zijn inmiddels aangesloten, circa de helft van alle ondernemers. Hopelijk zullen veel bedrijven het goede voorbeeld volgen, aldus Van Heugten.

Interview vertrekkend LWV-directeur Wim Weijnen

Wim Weijnen kwam er vaak, de afgelopen jaren, in de regio Venlo en werd telkens weer verrast door de bijzondere bedrijven die er gevestigd zijn. “Bedrijven met veel kennis, met veel innovatieve kracht. Het is alleen jammer dat er geen echt grote bedrijven gevestigd zijn zoals DSM in het zuiden van de provincie. Die hebben vaak een stimulerende en verbindende functie, een voortrekkersrol. Al zie ik Océ zich die rol weer enigszins toe-eigenen. Ook Inalfa is enorm aan de weg aan het timmeren om één van de grootste werkgevers van de regio te worden.” Een andere observatie van Weijnen: “In Noord-Limburg lag de nadruk lang, zeker rondom de Floriade, op de agrarische sector. Dat is uiteraard een sector van belang. Maar vlak de logistiek en zeker ook de maakindustrie niet uit. Dat er veel logistieke bedrijven gevestigd zijn, is nog wel bekend, maar de omvang en kwaliteit van de maakindustrie wordt onderschat. Bedrijven met vaak veel expertise die hoogwaardige producten maken en exporteren naar alle delen van de wereld.”

Burgemeester Antoin Scholten over Hanzestad Venlo

Burgemeester Antoin Scholten maakte zich er sterk voor Venlo weer te laten aansluiten bij het internationale Hanzeverbond. Dit najaar is er een bijeenkomst waarbij de huidige stand van zaken binnen dit oorspronkelijke Middeleeuwse samenwerkingsverband wordt toegelicht. Volgens Scholten is het Hanzeverband in de afgelopen jaren een sterke netwerkorganisatie geworden, die zich – net als vroeger – ook weer op de economie is gaan richten. Ondernemers uit de ene Hanzestad leggen zo net iets gemakkelijker contact met bedrijven uit de andere. De naam Hanze opent deuren, geeft hij aan. “Binnen het Hanzeverband zijn inmiddels steden uit diverse Europese landen actief. Met name in Duitsland is het uitgegroeid tot een sterk merk. Het is nu meer dan nostalgie alleen.” Dus, zo vond Scholten, waarom sluit Venlo zich er niet weer opnieuw bij aan. “We zijn toch zo’n beetje de meest op Duitsland georiënteerde stad van Nederland. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner, dus hebben we baat bij de contacten binnen het Hanzeverband.”
> Meer info: www.ondernemendvenlo.nl