zoekenmailfb
voorpagina OV 1 2017


Dick Hak voorzitter Economic Development Board

Ter versterking van de economie in de regio presenteerden de Noord-Limburgse werkgevers in maart 2015 een Economisch Manifest met tien belangrijke actiepunten. Onderdeel van dat manifest was het instellen van een Economic Development Board (EDB) met daarin vertegenwoordigers uit zowel bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Onlangs maakte de Provincie de voorzitter van de EDB bekend, voormalig directeur Rabobank Venlo e.o. Dick Hak. Na twee jaar van voorbereiding van de EDB door de provincie werd Hak afgelopen zomer gevraagd voor het voorzitterschap van die EDB.: “Gedeputeerde Twan Beurskens en ik hebben de afgelopen jaren regelmatig over regio-ontwikkeling gesproken. Bij de Rabobank hield ik me daar ook intensief mee bezig. Dus ik was niet echt verrast toen hij me benaderde.” Hak zei ja, vanuit zijn betrokkenheid met de regio. “De mensen hier kennen me en ik ken de mensen. En ja, het is een stevige uitdaging. Daar ben ik me van bewust. We hebben hier drie belangrijke sectoren: maakindustrie, logistiek en agro/food. Die bieden volop kansen die we door een goede samenwerking nog beter kunnen benutten.” Twan Beurskens: “Dick is een onafhankelijk voorzitter, niet afkomstig uit een van de belangrijke sectoren, met veel kennis van en connecties in de regio. De reacties op zijn benoeming zijn dan ook enthousiast.”

Wethouder Hanno Lamers: “Met een arbeidsmarktanalyse is de eerste stap gezet”

De geluiden zijn positief: de crisis is voorbij, de economie trekt aan en daarmee de arbeidsmarkt. Ook in Venlo. Maar in Venlo staat tegenover een toename aan vacatures nog geen significante daling van de lokale werkloosheidscijfers. Om goed inzicht te krijgen in het hoe en waarom besloot de gemeente Venlo die arbeidsmarkt onder de loep te nemen en de bevindingen te presenteren in een arbeidsmarktanalyse. “Met de analyse is een eerste stap gezet naar een efficiënter arbeidsmarktbeleid”, vertelt wethouder Hanno Lamers (o.a. Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Participatie). “Die valt samen met de evaluatie van het actieplan BUIG dat betrekking heeft op de gebundelde uitkering die gemeenten krijgen om de uitkeringen in het kader van de Participatiewet te financieren.” Er is op allerlei vlakken actie nodig, zegt Lamers. Overigens niet alleen van de gemeente, geeft hij aan. “We trekken hierin samen met ondernemers en onderwijs op. Hun rol is essentieel. Het wordt geen gemakkelijke opgave en we moeten ook niet denken dat we de oplossing een-twee-drie zullen vinden. Het realiseren van een gedegen arbeidsmarktbeleid is voor de lange termijn. En is maatwerk.”

Jan Klerken wint Lodewijk van der Grintenprijs

Jan Klerken (Scelta Mushooms) werd op 13 december tijdens een gala-avond uitgeroepen tot winnaar van de Lodewijk van der Grintenprijs. Een uitverkochte Maaspoort, schitterende optredens en een muzikale borrel tot slot. Kortom, wederom een geslaagde editie van de Venlose ondernemersprijs. Klerken oogst lof voor zijn innovaties. Het ene na het andere champignonproduct laat hij ontwikkelen. ‘Champion van champignons’, oordeelt de jury. Inmiddels is Scelta Mushrooms in zeventig landen bekend. “The world is ours”, zegt Klerken om aan te geven dat er nog terrein te winnen valt. Tevens krijgt hij een pluim voor zijn maatschappelijke betrokkenheid. In de komende editie van Ondernemend Venlo Magazine een sfeerverslag van de prijsuitreiking en afsluitende borrel.
> Meer info: www.ondernemendvenlo.nl